De La Motte Kastély

KI VOLT AZ A DE LA MOTTE?

Noszvaj legismertebb látnivalója a de la Motte kastély, aminek látogatói azt mind tudják, hogy copf stílusban épült, azt azonban annál kevesebben, hogy kiről is kapta a nevét.

A füled nem csal! A de la Motte francia név, mégpedig egy francia ezredes neve. De nem ő építette a kastélyt, hanem Báró Szepessy Sámuel, aki kénytelen volt eladni a birtokot. De a vevő sem a francia volt, hanem Almásy Antal gróf felesége, Vécsey Anna. Éppen ezért az Almásy család címere díszíti a kastély pompás angol kertjének kapuját a mai napig. Na de akkor ki volt de la Motte? Nos a vitéz francia Vécsey Anna bárónő második férjeként érkezett Noszvajra. Méghozzá egyenesen Mária Terézia udvarából és nem érte be azzal, hogy beköltözött a festői szépségű kastélyba. A ma is káprázatos belső terek franciás kialakítása és díszítése neki köszönhető. Hogy miért? Állítólag az ezredest nemcsak Bécsben, hanem itt is gyötörte a honvágy, ezért igyekeztek mindent megtenni, hogy Franciaországban érezhesse magát. A földszint festett lugasai mögött Versaille dereng fel, de számos hasonló utalást is talál a figyelmes szemlélő az épületben.

Azt nem tudjuk, hogy sikerült-e csillapítani Antoine de la Motte vágyakozását franciahon után, azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy a hazai kastélyépítészet egyik gyöngyszeme jött létre. Ha Noszvajon jársz mindenképpen nézd meg a kastélyt és az angol kertet. Egész évben látogatható és képzett idegenvezető is segít felfedezni a magyar történelemnek ezt a díszes és izgalmas darabját.

Az Erdei Kisháztól bringával vagy gyalog is megközelíthető a kastély.

Ha a de la Motte kastélyt szeretnéd megnézni, itt tudsz tájékozódni az időpontokról.

Ha bringát bérelnél a faluban, akkor azt itt tudod megtenni.

 

Lássuk a szabad időpontokat!

A gomb átirányít a foglalási oldalunkra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.