Az egri boron túl

Hazánk egyik ékköve, Eger amellett, hogy történelméről híres, a legjelentősebb magyar borvárosok egyike. Ezt szinte mindenki tudja, de vajon milyen kincseket rejt még a város?

Képzelheted időutazásnak vagy megélheted a pillanatban, egy biztos, unatkozni nem fogsz, ha teszel egy nagy sétát a városban.

Eger egész évben izgalmas programokkal, felfedezni és látnivalókkal vár, de a legjobb mégis szerintünk az, hogy itt nyoma sincs a nagyvárosi rohanásnak, mindenki nyugodt és gondtalanul élvezi az életet. Bárkivel találkozunk, legyen az helyi, eladó vagy postás, tényleg mindenki mosolyog. Minden kicsit olyan mint délen, szinte már már mediterrán hangulatba csöppenünk, még ha a leanderek hiányoznak is az utcasarkokról. 🙂

Ráadásul Noszvajtól csak 12 km, mindössze 10 perc kocsikázás, gyönyörű tájakon keresztül.

Néhány éve megújult a város szíve, a Dobó István tér és a palotai látogatóközpont is, így ha már jártatok a környéken, akkor is érdemes visszatérni, új élményekkel gazdagodni. Persze az egri városnézés egyébként is kiaknázatlan, mindig találni új élményeket.

Az Egri várra talán mindenki emlékszik még az osztálykirándulásból, azonban higgyétek el, egész másképp fest, ha egyénileg, egy igazi kikapcsolódás során fedezitek fel.

A várban és az udvarban minden évszakban különféle érdekes programokkal várják a családokat. Ilyen tavasszal a Múzeumok Éjszakája, nyaranta a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjáték, vagy ősszel az Egri Vár Napja, csak a nagyobb eseményeket említve. Gyerekkel is bátran vágjatok neki, a legkisebbekre is mindenhol gondolnak.

 

Város a város alatt

Na és azt tudtátok, hogy a város alatt is van egy város? Ez igazából az egykori majd 4 km hosszú egri érsekségi pincerendszer. Fénykorában az érsekségnek járó dézsmát tárolták itt hordókban, ami egy évben nem csekély, 12 millió liter bort jelentett. A pincerendszer vezetéssel látogatható,  rengeteg érdekességet megtudhatunk a régi Egerről, a borról, és arról is, hogy kerülnek egy borospincébe cseppkövek…

A Várhegy előtt pedig egy teljesen berendezett török sátor található, ahol tradicionális élményekben lehet részetek. Igazi török kávét, süteményt, teát, kebabot is kóstolhattok az eredeti török berendezési tárgyak csodálása közben.

 

Vásár és cukorország

Egerben könnyű eltölteni egy teljes napot, miközben alig érezzük a kirándulás “fáradalmait”. A teraszos vendéglők egyikében elfogyaszthatunk egy kellemes ebédet, kiegészítve az egri borvidék jobbnál jobb boraival.

Az édesszájúakat Kopcsik Lajos Guinnes-rekorder egri mestercukrász remekművei várják. Gyerekeknek igazi mesevilág, ahol minden cukorból van.

Különleges program lehet még az egri Régiségvásár, amely az egyik legnagyobb vásár Magyarországon. Több mint száz árus kínálja különleges értékeit, de ha nem is vennél semmit, akkor is már a hangulat miatt megéri körbenézni. A vásárt a Bazilika mögötti zöld parkban rendezik meg minden évben. 

Képek forrása: termalfurdok.hu sokszinuvidek.hu 

mindenamieger.blogspot.com