A BIZTONSÁGOS KIRÁNDULÁS 10 PONTJA

Tudom a 21. században mind azt hisszük, hogy nem lehet eltévedni, nem lehet bajba kerülni, hiszen körülvesz minket a civilizáció. De a tények mást mondanak. Nemrég 2 nő és 2 kutya közel 5 hónapig hánykolódott a tengeren egy hajón mielőtt megtalálták őket és idehaza is évente olvashatunk arról, hogy mentőegységek kutatták éjjel az erdőt eltévedt turisták nyomát keresve. Ha nem szeretnél Te lenni az, aki dideregve várja a megmentőit a hegyen, akkor tartsd be ezt a 10 pontot!

 

 1. Mielőtt elindulsz tájékozódj!

Térképen (legyen az papíron vagy GPS eszközön) tervezd meg az utat, olvass el beszámolókat, véleményeket a választott helyszínről, így felkészülten vághatsz neki a túrának.

 

 1. Felszerelés egy kiránduláshoz is kell!

Ivóvíz, lámpa, bicska, gyufa és síp, ezeket tedd be az élelem, a telefonod és a térkép mellé a hátizsákba, mert bármikor szükség lehet rájuk.

 

 1. Jelzett úton haladj!

A turistautak jelzései jól követhetőek és szinte minden érdekes, izgalmas helyre elvisznek. Ne térj le róluk, akkor nem tévedsz el!

 1. Megfelelő ruházat kell!

A túrabakkancsod alap, de emellé a legnaposabb időben is érdemes elvinni egy vízhatlan dzsekit. Egy túrabot is jól jöhet akár a bolti nordic walking botok, akár egy jól megtermett karó képében.

 

 1. Ne menj egyedül!

Ha hosszabb túrára vagy ismeretlen terepre indulsz keress társakat. Egyedül sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vagy. A társaság nemcsak szórakoztat, hanem biztonságot is nyújt.

 

 1. A telefont töltsd fel!

Ezt ugye mondani sem kell? A lemerült készülékkel nem mégy sokra, ha bajba kerülsz.

 

 1. Mentsd el a szálláshelyed számát!

Ők ismerik a környéket és ha eltévedsz vagy bizonytalan vagy, akkor sokkal inkább tudnak segíteni, mint a messzi távolban lévő ismerőseid. Tedd hát el a recepció számát mielőtt elindulsz!

 

 1. Tűzre, vízre vigyázzatok!

Tüzet rakni csak kijelölt helyen, tilalom idején ott se szabad. Erre nagyon figyelj! A víz sem játék, hiszen egy erős sodrású patak könnyen meglephet. Szóval tiszteld a természetet!

 

 1. Ne keveredj bajba!

Leugrani, átmászni viccesnek tűnhet, de ha a hegyen ér baleset, az nem lesz jó móka. Gondolj csak bele, hogy mennyi idő alatt érhet el hozzád a segítség vagy hogyan tudnak a társaid levinni Téged egy autóval megközelíthető helyre!

 

 1. Ha elindulsz egyedül

Ha nekivágsz az erdőnek egyedül, mindenképpen szólj valakinek vagy hagyj üzenetet. Ez a bajban sokat segíthet.

 

 1. 112 – ha baj van

Ha nincs térerő, akkor is fel tudod hívni. És a segítség elindul. Ez megnyugtató, ugye?

 

Lássuk a szabad időpontokat!

A gomb átirányít a foglalási oldalunkra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.